14. 2. 2018

Zdá se, že ve Zlínském kraji se budou alternativní pohony rozvíjet

Zdá se, že ve Zlínském kraji se budou alternativní pohony rozvíjet

Seminář „Čistá mobilita“, přilákal další padesátku zájemců z řad veřejného sektoru. Stát uvolnil 100 mil. Kč, o které si mohou žadatelé ze strany měst a obcí nebo jejich organizací požádat ve 21. Výzvě na Státním fondu životního prostředí. Žádosti lze podávat až do 27. 9. 2018. Dotace je určena na nákup elektromobilů a vozidel na stlačený zemní plyn (CNG).


Dotace je určena nejen na osobní automobily, ale i na motorky, tříkolky vhodné pro odpadové hospodářství, úklid veřejných prostranství a parků, minibusy a střední nákladní vozidla.  Bonusem je i 10 000 Kč na nákup až tří elektrokol k jednomu automobilu na alternativní pohon. Výše dotace je dána fixní částkou podle konkrétního typu pohonu a kategorie vozidla. Například pro malá auta do 2,5 tuny činí dotace na nákup elektromobilů 250 tisíc korun. U plug-in hybridů do 2,5 tuny 200 tisíc a u vozů na CNG a klasických hybridů 50 tisíc korun. V případě pořízení minibusu do 7,5 tuny může dotace dosáhnout až 1 milionu korun. Dotaci lze využít i na nákup vozů na operativní leasing.

Na semináři představili své vozy a zkušenosti s nimi i první vlastníci elektromobilů z řad měst. Starosta Valašského Meziříčí představil aktivity jeho úřadu od zavedení veřejné hromadné dopravy zdarma až po zkušenosti s výběrem a provozem městského elektromobilu Hyundai loniq elektro. Město Uherské Hradiště taktéž představilo tentýž vůz a prezentující se shodli na tom, že jízda elektromobilem je velmi příjemná a rychle se na ni zvyká. Obě města se snaží přispět hlavně ke snížení emisí z dopravy a zvýšit tak i atraktivitu jejich území.

Ředitel Uherskohradišťské nemocnice, a.s.  seznámil účastníky se svými zkušenostmi s provozem pěti kusů osobních vozů Octavia na CNG a rozvojem dalších aktivit nemocnice směrem ochraně životního prostředí. Jeden z vozů jezdí téměř denně do Prahy s plazmou a krví.  Vozy nám šetří významně provozní náklady.

Dále představili zástupci společností  innogy a ČEZ ESCO své portfolio služeb včetně nabídky výstavby nebo pronájmu plnících či dobíjecích stanic.

Různé druhy vozů a nabídky slev a operativního leasingu představil zástupce koncernu Volkswagen.  Současně také nové technologie od dobíjení pomocí rekuperace, chytré navigační systémy až po lehké kompozitní nádrže na CNG.

Všichni přednášející i účastníci se shodli na tom, že technologický vývoj nejen vozů, ale i obslužné infrastruktury jde velmi rychle dopředu, státní pobídka formou těchto dotací s kombinací dotací EU na výstavbu nabíjecích stanic tomuto rozvoji významně přispívá.

Výzva č. 21/2017: Vozidla na alternativní pohony ZDE

Prezentace:

innogy cnginnogy e-mobilita

Státní Fond životního prostředí

Nemocnice Uherské Hradiště

Město Valašské Meziříčí

ČEZ ESCO

Volkswagen ČR