13. 12. 2012

Jak bude ve Zlínském kraji nakládáno s odpady???

Jak bude ve Zlínském kraji nakládáno s odpady???

Skládkování, které je v současnosti hlavním způsobem nakládání s komunálním odpadem na území Zlínského kraje, má být ukončeno novou legislativou. 


Od roku 2015 se plánuje zdražení skládkování a od roku 2023 má být ukončeno skládkování zcela. Jaký dopad budou mít tyto změny na občany? O tom jednali v úterý 11. prosince 2012 účastníci konference v Kongresovém centru společnosti REC Group ve Starém Městě. Konferenci na téma Energetické využití odpadů pořádala Energetická agentura Zlínského kraje v rámci mezinárodního projektu ClimactRegions.

Více než 70 účastníků soukromého sektoru, měst obcí a kraje diskutovalo nad závěry Studie energetického využití odpadů ve Zlínském kraji vypracované s využitím poznatků a finanční podpory získané v rámci projektu ClimactRegions.

Energetické využití je jedním z možných řešení snížení množství komunálního odpadu, který je nyní ukládán na skládkách. Konference ukázala, že regionální spolupráce privátních společností nakládajících s odpadem, provozujících zdroje CZT a zástupců kraje, měst a obcí bude přínosná k hledání optimálního a ekonomického řešení.

Program konference pokračoval popisem Technických parametrů procesů Mechanicko-biologické úpravy (MBÚ) a pyrolýzy. Velice zajímavá pak byla prezentace zástupců společnosti SAKO Brno, a.s. provozující zařízení pro energetické využití odpadů (ZEVO) na území města Brna. Byla zde popsána historie energetického využití odpadů v rámci Odpadového hospodářství a projektu OHB od 90. let po současnost včetně všech problémů, kterým tento projekt musel čelit. Na konci prezentace proběhla živá diskuse mezi zástupci společnosti SAKO Brno, a.s. a účastníky konference.

Využití energetického potenciálu vybraných složek komunálních a průmyslových odpadů popsal zástupce společnosti Marius Pedersen a.s. a uvedl mnoho praktických zkušeností nejen z prostředí České republiky, ale také informace k moderním technologiím v oblasti odpadového hospodářství využívaným v zahraničí.

Pro tvorbu integrovaných systémů nakládání s odpady využívajících ZEVO je vždy nutné posoudit několik variant. Příkladem takového posouzení byla prezentace nazvaná Variantní řešení umístění energetického zdroje ZEVO JIHLAVA pomocí výpočtu do zadaných lokalit v území města Jihlava. Tato studie slouží k posouzení vhodnosti umístění spalovacího zdroje v katastrálním území Statutárního města Jihlavy s využitím dat z provozování ZEVO Brno adaptovaných na místní podmínky (geografické a klimatické údaje,…).
Na závěr konference byly představeny aktivity společností skupiny REC Group působících v oblasti odpadového hospodářství (sběr, třídění, recyklace) na území Zlínského kraje. Zvláštní pozornost pak byla věnována Regionálnímu systému MBÚ s důrazem na maximální odtřídění biologicky rozložitelné složky komunálního odpadu, která by jinak komplikovala další využití produktů MBÚ (zápach, vyšší vhlkost, lepivost,…).

Ke stažení:

Úvod konference Energetické využití odpadů (prezentace)

Studie energetického využití odpadů ve Zlínském kraji (prezentace)

Studie pro energetické využití odpadů ve Zlínském kraji (dokument)

Executive summary of the Regional Waste-to-Energy Study (english)

Technické parametry procesů MBÚ a pyrolýzy (prezentace)

Odpadové hospodářství a projekt OHB (prezentace)

Využití energetického potenciálu vybraných složek komunálních a průmyslových odpadů (prezentace)

Variantní řešení umístění energetického zdroje ZEVO JIHLAVA pomocí výpočtu do zadaných lokalit v území města Jihlava (prezentace)

Regionální systém MBÚ (prezentace)